nusretiye132879

Nusretiye Camii, Sultan 3.Selim tarafından yaptırılmış olan Arabacılar Kışalası Camii’nin 1822 yılında yanması üzerine bu caminin yerine 2. Mahmut tarafından inşaa ettirilmiştir.(1825) Balyan ailesi mimarlarından Kirkor Balyan tarafından tamamlanmıştır.

nusretiye189746

Cami genel olarak ampir üslubundadır. Cami yüksek su basmanı üzerinde olup, mihrabı çıkıntılı kare planlıdır. 7,5 metre çapındaki kubbenin yüksekliği 33 metredir. Cami yerden 2 metre yükseklikteki sütunlar üzerine oturtularak güzel bir akustik elde edilmiş aynı zamanda yapı rutubetten korunmuştur.

nusretiye13469521

Caminin sağ tarafındaki mahfel padişahlara, sol tarafındaki mahfel paşalara aittir. Caminin iç duvarlarını çevreleyen Amme Suresi meşhur hattat Rakım’ın nefis eseridir.

Caddenin karşısındaki muvakkithane yıkılmış yine aynı yerdeki karşılıklı iki sebil şimdiki yerlerine taşınmıştır. Sebilller 1826 tarihli ve Mehmet Emin Ağa’nın mimarbaşı olduğu döneme aittir.  Saçak altlarında otuz beyitlik kitabe, şair Kezecizade İzzet Molla’nın, hattatı ise Yesarizade Mustafa İzzet Efendi’nindir. Beyitlerin ikinci satırı sebil kelimesiyle kafiyelendirilmiştir. “Kıldı hayyaz-ı himmete şah-cihan icra sebil Yapdı riyaz-ı nusrete bir gül gibi ra’na sebil … Mabedle İzzet ol zaman tarihin etmiştim beyan Yapdı civar-ı camie Mahmud Han bala sebil”

nusretiye_abdulhamit_arsivi

Kapı kitabesi: “Toptan Tophane’yi abad kıldı Padişah” mısrasıyla başlamakta ve “İzzet ol Beyt-i Hüdanın söyledim tarihini-Cami-i Mahmud Han oldu mu’taf-ı mü’minin” 1241 şeklinde bitmektedir. (H. 1241 / M. 1825 yılıdır.) Caminin içindeki yazıların bir kısmının hattatı Mustafa Rakım Efendi, yazıda olduğu kadar resimde de tanınmış büyük bir sanatkardır. Sultan 3. Selim’in resmini yapmıştır. Ayrıca, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar süren padişah tuğralarının o güzel biçimini meydana getiren hattattır.

nusretiye2

nusretiyeca1

Cami 1955 ve 1988 yıllarında tamirat görmüştür. Cami önündeki 1901 tarihli 2. Abdülhamit Çeşmesi Maçkaya taşınmıştır. 2. Mahmut’un Cuma selamlığını bu camide yapmıştır.

nusretiyeca

Nusretiye Camisini harita üzerinde görmek için tıklayın.