Unkapanı Tekel Binası arkasındadır. Daha önce Beşiktaş’ta Ertuğrul Tekke Camii’ninanlatımında karşılaştığımız Şazili Tarikati oldukça eski bir tarikat. Tarikat Hacı Bektaşi Veli dergahında 12 post sahibi pirinden 9. olan Şeyh Şazili’ye dayanır.(Kahveci Postu) Kahveyi ilk kez Arabistan’daki Moka’da bulan “Şeyh Şazili”dir. (Şeyh Şazili’nin ismi uzun yazılışıyla… “Ebul Hasan Ali Bin Abdullah Abdulcabbar el Şerif el Zarcilli”) Şeyh Şazili’nin kurucusu olduğu tarikat Osmanlı içerisinde oldukça yaygınlaşmış bu yolla kahve Osmanlı coğrafyasına (Avrupa’ya) yayılmıştır.
Tüm kahvecilerin pîri addedilen Şeyh Şazelî hakkında, eski İstanbul kahvehanelerinin duvarlarında asılı duran övgü sözleri bulunurdu. O çerçeveler içinde; “Her seherde besmeleyle açılır dükkanımız, Hazreti Şazelî’dir pirimiz, üstadımız. Bu kahve öyle bir kahvedir ki, her usûlü ha safa içinde, sakin olanlar çekmesin asla cefa” diye yazardı.
2. Abdülhamid Şazili Tarikati mensubuydu.(Bunu ıspatlayan mektup..) Ayrıca Şazili Şeyhi Muhammed Zafir’in yakın dostuydu. Padişahlığı döneminde Şazili Tarikati tekkelerini onartmıştır. (Şazili tarikati mensupları genellikle marangozlukla uğraşır. Abdülhamid iyi bir marangoz ustasıydı ve bu tekkelerdeki ahşap işlerinde kendi eserlerinide kullanmıştır) Unkapanı’ndaki bu tekkede Şazili Tarikatına ait bir ibadethaneydi. Kapısındaki kitabede şöyle yazar.
“Ahmed Halil Ağa tarfından yaptırılan tekkenin inşaa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Şeyh yüzyılın başlarında vefat ettiğinden bu dönemlerde inşaa edildiği anlaşılmaktadır. Kaynaklarda “Balmumcu Şeyh Seyyid Ahmed Tekkesi* veya “Şem’İ Şeyh Ahmed Tekkesi” gibi isimlerle de anılmaktadır.Tekke bir yangınla harab olmuş, 1886-87 tarihli tamir kitabesinden anlaşıldığı üzere 2. Abdülhamid tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. 1925’e kadar faaliyetlerini sürdüren tekkenin tevhidhanesi dışındaki bölümleri zamanla yok olmuştur. Mescid-tevhidhane bakımsız kalmiş ve bîr dönem Zeyrek Spor Kulübü lokali olarak kullanılmıştır. Fatih Müftülüğü ve hayırseverlerin gayretiyle 1989 yılı ramazan ayında tekrar ibadete açılmıştır.Dikdörtgen planlı caminin duvarları taş-tuğla örgülü, çatısı ahşaptır. Tavanın ortasında çatı altında gizlenen bir ahşap kubbe vardır.”