1630 yılında Evliya Çelebi’nin bir gece rüyasında Ahi Çelebi Camisi’nde Hz. Muhammed’i görüp “şefaat” dileyecek iken dili sürçüp “seyahat” dilemesiyle gezilerine başlamıştır.(Bu dil sürçmesinde bir hikmet olduğunu düşünerek seyahat etmeye başlamış ünlü “Seyahatname”sini yazmıştır)

Ahi Çelebi ve yaptırdığı cami

Ahi Çelebi Camii Eminönü Zindankapı’dadır. Hekim Ahi Çelebi yaptırmıştır. Ahi Çelebi (Ahi Çelebi Mehmet bin Tabib Kemal Ahi Can Tebrizi) 1432 yılında doğmuştur. Önceleri Candaroğulları’nın hizmetindeyken, daha sonra İstanbul’a gelmiş Mahmutpaşa semtinde hekimlik yapmıştır. Fatih Darüşşifasında hekimbaşı olmuştur. Fatih Sultan Mehmed’in hastalık döneminde perhiz yemeklerini hazırladı. 1524 yılında Mısır’da vefat etmiştir.Ahi Çelebi Camii (Ahi Evran, Yemişçiler, Kanlı Fırın Mescidi adları ile de tanınır) yapım tarihi tam bilinmemektedir. (Ahi Çelebi’nin yaşadığı dönem göz önünde bulundurularak 1500’lü yılların başı olarak düşünülebilir)

Ahi Çelebi Camii 2004 yılında harap halde iken Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılmaya başlanmış 2006 yılında bitirilmiştir.(Bu restorasyon çalışması çok eleştirilmiştir) Caminin bulunduğu alana yakın İstanbul’un dört büyük mahkemesinden biri bulunuyordu.(Şu anda caddenin olduğu yerdeydi. Rüstem Paşa Camii’nin yanındaki sokağın ismi bu yüzden “Mahkeme Arkası Sokak”tır)

eminonuaa_4

1 cevap

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Ahi Çelebi Camii (Evliya Çelebinin Hikayesi) […]

Yorumlar kapalı.