Sarayın Darüssaade ağalarından Abbas Ağa tarafından 1665 yılında yaptırılmıştır(Abbas Ağa 1668-1671 yıllarında darüssaade ağalığı yapmış daha sonra azledilerek Mısır’a gönderilmiş ve orada ölmüştür. Mezarı İmama-ı Şafi türbesi yakınındadır). Yine ahşap olan bu ilk yapı günümüze ulaşamamış 2. Mahmut döneminde 1834 yılında onarılmıştır. Birçok internet kaynaklı ansiklopedik bilgide caminin alt kısmındaki çeşmenin yapım tarihi 1637 olarak geçmektedir. 1669 tarihi daha doğrudur.
Günümüzde Abbas Ağa Parkı olarak kullanılan alanın alt kısmı camiye ait hazire, maşuklar yokuşuna bakan üst kısım ise Rum mezarlığı idi. Mezar sahiplerine mezarların kaldırılacağı söylenmiş fakat 200 kadar mezarın sahibi çıkmış 1940 yılında mezar taşları sökülerek kireç yapılmak üzere satılmış sahipsiz kalan mezarlardaki kemikler parkın alt köşesine açılan 4 kuyuya atılmıştır. Mezarın kasvetli havasını silmek için birkaçı hariç selvi ağaçları kesilmiş yerlerine şimdiki ağaçlar dikilmiştir. 1941-1942 yıllarında Abbas Ağa Parkı haline dönüştürülmüş.
2 cevaplar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Semte ismini veren Abbas Ağa Camii hakkında bilgi almak için tıklayın… […]

  2. […] vefat etmiş) tarafından yaptırılmıştır. Yapılan bu ilk cami bir yangında harap olunca Abbas Ağa tarafından (Abbas Ağa 1668-1671 yıllarında darüssaade ağalığı yapmış daha sonra […]

Yorumlar kapalı.